„Polgármesterek a Csárdában”

 

főzőverseny

a Sopron-Fertődi Kistérségi polgármesterek részvételével

 

 

FERTŐD

 

2017. augusztus 11. (péntek)

Meghívó és Versenykiírás

 

 

2017. augusztus 11.-én Fertőd városa ad otthont az Esterházy Barokk Ételfőző Fesztiválnak, melynek célja a barokk kor ételkészítési hagyományainak, ezen belül az Úri konyha szokásainak és a népi, vagy Csárda konyha szokásainak felelevenítése.

A cél egy évente megismétlődő hagyomány teremtése e verseny megrendezésével, amely jó alkalom a Sopron-Fertődi Kistérség gasztronómiai életének élénkítésére is.

 

 Minden nemzetnek csodálatos hagyományai vannak minden területen, így nekünk is, magyaroknak. Ezen hagyományokat őrizni kell, meg kell becsülni, nem szabad a feledés homályába elbújtatni, éltetni kell. Alázattal és tisztelettel kell a múlt emlékeit védeni, mert sok olyan dolog jött létre, amikre büszkék lehetünk. Ezek közé tartozik a főzés kultúránk is, melynek hagyományosan része a barokk korban kifejlődött Úri konyha és a népi szokásokat megtartó Csárda konyha is. Az ország különböző tájain másként főzik vagy hívják egyes ételfajtáinkat, de az eredménye ugyan az, az üres gyomor megtöltése.

 

E szempontok mellett a verseny szervezői úgy gondolják, hogy a cél eléréséhez közelebb vinne egy olyan, a felszabadult szórakozást, a nemes versengést, a magyar gasztronómiai kultúra hagyományait ápoló „küzdelem” amelyben a Kistérség polgármesterei, illetve Önkormányzatainak csapatai mérhetnék össze főzőtudományukat a „népi Csárdában”.

Ennek érdekében a szervezők, Fertőd város önkormányzatának támogatásával meghirdetik a

 

„Polgármesterek a Csárdában”

 

elnevezésű főzőversenyt, melyre ezúton, a szervező TÉMA Alapítvány és Fertőd város Önkormányzata tisztelettel meghívja a Sopron-Fertődi kistérség 40 településének önkormányzatát, polgármesterét.

 

Ápoljuk együtt gasztronómiánkat, Tegyünk félre minden rosszat, és közösen vigadjunk, ünnepeljünk, mert az is belefér a barátság ápolásába.

  

A VERSENYT A TÉMA ALAPÍTVÁNY A MAGYAR NEMZETI GASZTRONÓMIAI SZÖVETSÉG, A SZABADTŰZI LOVAGREND ÉS A MAGYAR GRILLSZÖVETSÉG  SZAKMAI TÁMOGATÁSÁVAL ÍRTA KI.

A verseny időpontja: 2017. augusztus 11. (péntek)

A verseny helyszíne: Fertőd, Esterházy kastély főbejárati sétánya

Résztvevők:        A Sopron-Fertődi Kistérség önkormányzatainak Polgármesterek által vezetett 4 fős

                             csapatai, melyben az önkormányzati képviselők, illetve a hivatal dolgozói vehetnek részt.

Feladat:           A csapatok a saját maguk által választott alapanyagból, a barokk korra jellemző ételt kell készíteni, a kor íz világát és főzési-sütési lehetőségeit bemutatva (bogrács, nyárs, tárcsa, kemence). Csak friss fűszernövényeket lehet használni.

Az ételből minimum tíz adagot kell készíteni. A zsűrinek kettő adagot a kornak megfelelő tálalási formában kell bemutatni, bírálatra. Árusítás nem engedélyezett! A csapatoknak a korra jellemző bemutató asztal is készíthetnek, mely beleszámít az összeértékelésbe.

A szervezők a nevezési díj ellenében a következőket biztosítják minden jelentkező csapatnak: sörpad garnitúra, tűzifa, bemutató asztal. Saját főző – sütő használatát kérjük. Az ételek elkészítéséhez, tálalásához, szükséges eszközöket, fűszereket, köreteket a versenyző csapat saját maga biztosítja.

Nevezési díj:  egy ajándékcsomag, mellyel a csapatok hozzájárulnak a rendezvénnyel párhuzamosan folyó  Esterházy Barokk Ételfőző Verseny Úri konyha és Csárda konyha versenyének díjazásához.

A meghatározott létszámon felül érkező kísérők száma nincs korlátozva.

Jelentkezési határidő:  2017. augusztus 1.

Jelentkezési cím:            A nevezési lapot Fertőd város Polgármesteri Hivatalába kérjük küldeni postán, vagy e-mailen.
Cím: 9431 Fertőd, Madách sétány 1.
Telefon: (36) 70/672-90-38 – Klötzl Géza főrendező
http://www.fertod.hu/
www.fertodfesztival.hu

e-mail: info@fertodfesztival.hu

 

Elkészítési idő:     A versenynapon 1400 – 1700  óra között,

 2017: Augusztus 11. Péntek 13:00 (Opoczky István, Mesterszakács, az alapanyagok kiosztásának vezetője)

Zsűrizés:  17.00-18.00 óra között

A zsűrizés menete:

1. A csapatok a regisztráció során rajtszámot kapnak. Az étel bemutatásának időpontját a zsűri határozza meg, amikor végig látogatja a főzőhelyeket.

2. Az ételek bírálata 3 fős zsűriben történik.

3. A zsűri a verseny kezdetétől egészen a zsűrizés kezdetéig saját időbeosztása szerint folyamatosan ellenőrzi

a) a csapatok tevékenységét,

b) figyelemmel kíséri a munkafolyamatokat,

c) a higiéniai szabályok betartását,

d) a munkahely rendjét és tisztaságát,

e) a csapat munkahelyének feldíszítését,

f) a csapatban dolgozók összhangját, csapatmunkáját.

Ennek érdekében folyamatosan látogatja a főzőhelyeket. A főzőhelyek látogatása során a zsűri tartózkodik minden olyan magatartástól, mely a Lovagrend Bírálati Szabályzatában is tiltott. (alkoholfogyasztás, főzési tanácsadás, helyteleníthető magatartás, bizalmaskodás stb.)

4. A versenyétel értékelése során a zsűri véleményt alkot az étel

a) az étel ízéről, állagáról, illatáról,

b) az étel összképéről (pl.: húsok darabolása, stb)

5. Az ételeket a zsűri 1-100 pontig értékeli.

6. A zsűri együttesen pontoz és az egyeztetett pontszámot rögzítik.

7. A zsűri öltözete: Lovagrendi kabát, fekete nadrág, fekete cipő, lovagrendi zsűri embléma, séf sapka.

 

Elkészíthető ételek:   Nemzeti vagy tájjellegű ételkülönlegességek illetve grill ételek. Célszerű a menük receptjeit és menük kártyáit elkészíteni és azt a zsűrinek átadni, mert ezt a bírálat során a zsűri figyelembe veheti.

Alapanyagok:

Vaddisznóhús (pörkölt hús), sertéshús (lapocka, comb), marhahús (szürkemarha), csirkehús?

Bognár Zoltán Polgármester Úrral egyeztetve, települések szerint.

Megjegyzés:             Minden csapatnak lehetősége van bemutatni települését, környezetét, ahonnan érkezett. Ezt tehetik a főzőhely díszítésével és szóban is. A főzőhelyen kialakított ismertető anyagok segítségével is történhet. Az egyes főzőhelyeket a zsűri külön értékeli, mind a látvány, mind az ismeretterjesztés szempontjából.

 

Díjazás, értékelés:     A nemzetközi gyakorlat szerint történik. 1-100 pontig terjed csapatonként.

A 90-100 pont között teljesítő csapatok aranyérem és ajándékcsomag

A 80-90 pont között teljesítő csapatok ezüstérem és ajándékcsomag

A 70-80 pont között teljesítő csapatok bronzérem és ajándékcsomag.

díjazásban részesülnek

 

Az abszolút első helyen végző főzőcsapat elnyeri a Szabadtűzi Lovagrend által felajánlott „a Sopron-Fertődi Kistérség Legjobban főző Polgármestere” vándorkupát, melyet 2017. évben meg kell védeni.

A Szabadtűzi Lovagrendről többet lehet megtudni a www.szabadtuzon.hu honlapon.

 

Az értékelés szempontjai:

 

–          Főzőhelyi és egyéni higiénia.

–          Korhűség alapanyagban és technológiában.

–          Hagyományőrzés ruházatban és tálalóeszközökben.

–          Az ételek kinézete, tálalása.

–          Íz, illat, zamat.

A hagyományok őrzése mellett újszerű megjelenítés, a régi receptek megjelenítése, újrafeldolgozása, színben, ízben, anyagban harmonikus, összetétel, az étel jellegének megfelelő technológia alkalmazása és betartása, szakszerű, tiszta, szép adagolás és tálalás.

Természetesen amelyik csapat az Első Esterházy Barokk Ételfőző Verseny más meghirdetett versenyszámára (Csárda konyha, Úri konyha) a honlapon található feltételek mellett megteheti. Az ezekbe a versenyszámokba történő nevezés egyben a „Polgármesterek a Csárdában” főzőversenyre történő benevezést is jelenti.

 

 

Klötzl Géza főrendező elérhetőség: 06 70-672-90-38  info@fertodfesztival.hu

Bognár Zoltán Fertőd Város Polgármestere elérhetőség: (36) 99/537-013   29. mellék

Horváth Zoltán idegenforgalmi és kulturális bizottság elnöke elérhetőség: 06 30 937 37 60

Bencsics Zoltán Városgazda Kft. ügyvezető elérhetőség: varosgazda@fertod.hu 06 20 597 78 37