Esterházy Barokk Ételfőző Fesztivál
VERSENYKIÍRÁSA

ÚRI KONYHA

 

2019. augusztus 10. szombat

A Téma Alapítvány és Fertőd Városa által meghirdetett szakácsverseny

Helyszín:
Az Esterházy – kastély főbejáratával szembeni sétány.

Csapat létszáma:
Egy főszakács és több segítő

Feladat:
Minimum háromfogásos menü elkészítése a szervezők által kiválasztott fő alapanyagokból: Előétel; Főétel; Édesség. A megkötés az, hogy a barokk korra jellemző étel készüljön, a kor íz világát és főzési-sütési lehetőségeit bemutatva.

Kérjük, csak friss fűszernövényeket használjanak!

Kérjük a kész fűszerkeverékek használatát mellőzni!

Fókuszáljanak az adott kor úri konyháinak a jellemzőire!

 

A versenyzők a következő alapanyagokból készíthetik el ételeiket:

2019. Augusztus 10. Szombat 7:00 (Opoczky István, Mesterszakács, az alapanyagok kiosztásának vezetője)

ÚRIKONYHA

  • 1 egész nyúl, konyhakész állapotban
  • 2 kg pulyka felsőcomb filé, bőrösen
  • 1 kg gomba
  • 1 kg sertés karaj, csont nélkül
  • ………………………………………………. ?

Valamint mindegyik csapat a Pannonhalmi Főapátság fűszernövényeit használhatják.

 

Az étel fajtákból hat adagot kell készíteni. A zsűrinek kettő adagot a kornak megfelelő tálalási formában kérünk felszolgálni. A korhű bemutató asztalra egy – két adagot kérünk feltálalni, a többi saját fogyasztásra, illetve az érdeklődő vendégek számára kóstoltatni.  Árusítás nem engedélyezett!

A szervezők biztosítják minden jelentkező csapatnak: nemes hús, sörpad garnitúra (letét ellenében). Saját főzőt – sütőt, tűzifát kérjük, hozzanak magukkal! (Gázpalack használata nem megengedett).

Az ételek elkészítéséhez, tálalásához, szükséges eszközöket, fűszereket, köreteket a versenyző csapat saját maga biztosítja.

Cím: 9431 Fertőd, Madách sétány 1.
Telefon: (36)70/672-90-38 Klötzl Géza – Főrendező
E-mail: info@fertodfesztival.hu

 

Nevezési díj:
A Fesztivál 2019-ben eltekint a nevezési díjtól. KÉRJÜK TÁMOGASSÁK A TÉMA ALAPÍTVÁNYT. Adományaikat az alábbi számlaszámra utalhatják.

Unicredit Bank: 10918001-00000042-47890015 

 

NEVEZÉSI HATÁRIDŐ:

2019. augusztus. 1.


A nevezési lapokat kitöltve kérjük a fenti határidőig visszaküldeni!!!!

A verseny lebonyolítása:
6:00 – 6:30 Az alapanyagok kiosztása a verseny helyszínén.
8:00 Főzés kezdete.
11:00 A versenyt hivatalosan megnyitja Herceg Esterházy Antal, Hercegné Esterházy Svetlana, Barcza Attila Országgyűlési képviselő,  Ügyvezető igazgató Egresitsné Firtl Katalin, Bognár Zoltán Fertőd város polgármestere, az EBEF nagyszínpadán.  A csapatok köszöntése. A neves nemzetközi zsűri bemutatása.

A főzésre 5 óra áll rendelkezésre.

13:00  A tálalás a zsűri által megállapított sorrendben 10-15 perces időközönként.

17:00 Eredményhirdetés Fertődi Esterházy- kastély télikertjében.

 

A zsűrizés menete:

1. A csapatok a regisztráció során rajtszámot kapnak. Az étel bemutatásának időpontját a zsűri határozza meg, amikor végig látogatja a főzőhelyeket. (Csárda konyha esetében 10’ időközökkel, úri konyha esetében 15’ időközökkel.)

2. Az ételek bírálata 5-5 fős, szakmai zsűriben, illetve egy 6 fős társadalmi zsűriben történik.

3. Mindhárom zsűri a verseny kezdetétől egészen a zsűrizés kezdetéig saját időbeosztása szerint folyamatosan ellenőrzi

a) a csapatok tevékenységét,

b) figyelemmel kíséri a munkafolyamatokat,

c) a higiéniai szabályok betartását,

d) a munkahely rendjét és tisztaságát,

e) a csapat munkahelyének feldíszítését,

f) a csapatban dolgozók összhangját, csapatmunkáját.

Ennek érdekében folyamatosan látogatja a főzőhelyeket. A főzőhelyek látogatása során a zsűri tartózkodik minden olyan magatartástól, mely a Lovagrend Bírálati Szabályzatában is tiltott. (alkoholfogyasztás, főzési tanácsadás, helyteleníthető magatartás, bizalmaskodás stb.)

4. A versenyétel értékelése során a mindhárom zsűri véleményt alkot az étel

a) az étel ízéről, állagáról, illatáról,

b) az étel összképéről (pl.: húsok darabolása, stb).

c) úri konyha esetében a tálalás autentikusságáról

d) a felhasznált alapanyagok korhűségéről.

5. Az ételeket (úri konyha esetében a három fogást együttesen)a két szakmai zsűri 1-100 pontig értékeli.

6. A csárda konyha zsűrije együttesen pontoz, csapatonként 1 pontot adva (ételfajták számától függetlenül) és az egyeztetett pontszámot rögzítik.

7. Az úri konyha zsűri tagonként pontoz csapatonként 1-1 pontot adva (a három fogás együttes értékelése alapján) és a verseny végén a pontszámok összeadásra kerülnek, oly módon, hogy a legmagasabb és legalacsonyabb pontszámot az összesítésnél kihagyják.

8. A társadalmi zsűri a számára meghatározott díjak kiosztásáról együttesen, saját maga által megállapított rendben határoz.

9. A szakmai zsűri öltözete: Lovagrendi kabát, fekete nadrág, fekete cipő, lovagrendi zsűri embléma, séf sapka.

A nem lovagrendi tag meghívott zsűritag számára fehér séf kabát, fekete nadrág, fekete cipő, séf sapka.

A verseny díjazása:
Első helyezett: értékes ajándék, hercegi oklevél, serleg
Második helyezett: értékes ajándék, hercegi oklevél, serleg
Harmadik helyezett: értékes ajándék, hercegi oklevél, serleg

Ezen felül értékes különdíjakat oszt ki a zsűri.

Minden résztvevő emléklapot és ajándékot kap a részvételért.

A szervezők szálláslehetőséget próbálnak biztosítani kedvezményes áron.

A jelentkezés lap letölthető itt: ÚRI- NEVEZÉSI LAP