XI. Esterházy Barokk Ételfőző Fesztivál
VERSENY KI͍RÁSA

ÚRI KONYHA

 

2023. augusztus 12. szombat

A Téma Alapí­tvány és Fertőd Városa által meghirdetett szakácsverseny

Helyszí­n:
A Polgármesteri Hivatal közvetlen szomszédságában, Fertőd, Madách sétány 1.

Csapat létszáma:
Egy főszakács és több segí­tő

Feladat:
Minimum háromfogásos menü elkészí­tése a szervezők által kiválasztott fő alapanyagokból: Előétel; Főétel; Édesség. A megkötés az, hogy a barokk korra jellemző étel készüljön, a kor í­z világát és főzési-sütési lehetőségeit bemutatva.

Kérjük, csak friss fűszernövényeket használjanak!

Kérjük a kész fűszerkeverékek használatát mellőzni!

Fókuszáljanak az adott kor úri konyháinak a jellemzőire!

 

A versenyzők a következő alapanyagokból készí­thetik el ételeiket:

2023. Augusztus 12. Szombat 7:00 (Opóczky István, Mesterszakács, az alapanyagok kiosztásának vezetője)

ÚRI KONYHA

  • 2 db  Csíkos Süllő filé
  • 2 Kg  Bivaly hús
  • 1 db Ponty
  • 1 db Csirke
  • Sütőkolbász

Valamint mindegyik csapat a Pannonhalmi Főapátság fűszernövényeit használhatják.

Az étel fajtákból hat adagot kell készí­teni. A zsűrinek kettő adagot a kornak megfelelő tálalási formában kérünk felszolgálni. A korhű bemutató asztalra egy – két adagot kérünk feltálalni, a többi saját fogyasztásra, illetve az érdeklődő vendégek számára kóstoltatni. Árusí­tás nem engedélyezett!

A szervezők biztosí­tják minden jelentkező csapatnak: nemes hús, sörpad garnitúra (letét ellenében). Saját főzőt sütőt, tűzifát kérjük, hozzanak magukkal! (Gázpalack használata nem megengedett).

Az ételek elkészí­téséhez, tálalásához, szükséges eszközöket, fűszereket, köreteket a versenyző csapat saját maga biztosí­tja.

Cí­m: 9431 Fertőd, Madách sétány 1.
Telefon: (36)70/672-90-38 Klötzl Géza – Főrendező
E-mail:Â info@fertodfesztival.hu

 

Nevezési dí­j:
A Fesztivál 2022-ben eltekint a nevezési dí­jtól. KÉRJܜK TÁMOGASSÁK A TÉMA ALAP͍TVÁNYT. Adományaikat az alábbi számlaszámra utalhatják.

Takarékbank: 50431290-10002230

 

NEVEZÉSI HATÁRIDՐ:

2023. augusztus. 1.


A nevezési lapokat kitöltve kérjük a fenti határidőig visszaküldeni!!!!

A verseny lebonyolí­tása:
6:00 – 6:30 Az alapanyagok kiosztása a verseny helyszí­nén.
8:00 Főzés kezdete.
11:00 A versenyt hivatalosan megnyitja Herceg Esterházy Antal, Hercegné Esterházy Svetlana, Barcza Attila Országgyűlési képviselő, üœgyvezető igazgató Egresitsné Firtl Katalin, Bognár Zoltán Fertőd város polgármestere, az EBEF nagyszí­npadán.  A csapatok köszöntése. A neves nemzetközi zsűri bemutatása.

A főzésre 5 óra áll rendelkezésre.

13:00Â A tálalás a zsűri által megállapí­tott sorrendben 10-15 perces időközönként.

17:00 Eredményhirdetés Fertődi Esterházy- a nagyszí­npadon

 

A zsűrizés menete:

1. A csapatok a regisztráció során rajtszámot kapnak. Az étel bemutatásának időpontját a zsűri határozza meg, amikor végig látogatja a főzőhelyeket. (Csárda konyha esetében 10’ időközökkel, úri konyha esetében 15’ időközökkel.)

2. Az ételek bí­rálata 5-5 fős, szakmai zsűriben, illetve egy 6 fős társadalmi zsűriben történik.

3. Mindhárom zsűri a verseny kezdetétől egészen a zsűrizés kezdetéig saját időbeosztása szerint folyamatosan ellenőrzi

a) a csapatok tevékenységét,

b) figyelemmel kí­séri a munkafolyamatokat,

c) a higiéniai szabályok betartását,

d) a munkahely rendjét és tisztaságát,

e) a csapat munkahelyének feldí­szí­tését,

f) a csapatban dolgozók összhangját, csapatmunkáját.

Ennek érdekében folyamatosan látogatja a főzőhelyeket. A főzőhelyek  látogatása során a zsűri tartózkodik minden olyan magatartástól, mely a Lovagrend Bí­rálati Szabályzatában is tiltott. (alkoholfogyasztás, főzési tanácsadás, helytelení­thető magatartás, bizalmaskodás stb.)

4. A versenyétel értékelése során a mindhárom zsűri véleményt alkot az étel

a) az étel í­zéről, állagáról, illatáról,

b) az étel összképéről (pl.: húsok darabolása, stb).

c) úri konyha esetében a tálalás autentikusságáról

d) a felhasznált alapanyagok korhűségéről.

5. Az ételeket (úri konyha esetében a három fogást együttesen)a két szakmai zsűri 1-100 pontig értékeli.

6. A csárda konyha zsűrije együttesen pontoz, csapatonként 1 pontot adva (ételfajták számától függetlenül) és az egyeztetett pontszámot rögzí­tik.

7. Az úri konyha zsűri tagonként pontoz csapatonként 1-1 pontot adva (a három fogás együttes értékelése alapján) és a verseny végén a pontszámok összeadásra kerülnek, oly módon, hogy a legmagasabb és legalacsonyabb pontszámot az összesí­tésnél kihagyják.

8. A társadalmi zsűri a számára meghatározott dí­jak kiosztásáról együttesen, saját maga által megállapí­tott rendben határoz.

9. A szakmai zsűri öltözete: Lovagrendi kabát, fekete nadrág, fekete cipő, lovagrendi zsűri embléma, séf sapka.

A nem lovagrendi tag meghí­vott zsűritag számára fehér séf kabát, fekete nadrág, fekete cipő, séf sapka.

A verseny dí­jazása:
Első helyezett: értékes ajándék, hercegi oklevél, serleg
Második helyezett: értékes ajándék, hercegi oklevél, serleg
Harmadik helyezett: értékes ajándék, hercegi oklevél, serleg

Ezen felül értékes különdí­jakat oszt ki a zsűri.

Minden résztvevő emléklapot és ajándékot kap a részvételért.

A szervezők szálláslehetőséget próbálnak biztosí­tani kedvezményes áron.

A jelentkezés lap letölthető itt: ÚRI-NEVEZÉSI-LAP_2023