Esterházy Barokk Ételfőző Fesztivál
VERSENYKIÍRÁSA

ÚRI KONYHA

 

2017. augusztus 12. szombat

A Téma Alapítvány és Fertőd Városa által meghirdetett szakácsverseny

Helyszín:
Az Esterházy – kastély főbejáratával szembeni sétány.

Csapat létszáma:
Egy főszakács és több segítő

Feladat:
Minimum háromfogásos menü elkészítése a szervezők által kiválasztott fő alapanyagokból: Előétel; Főétel; Édesség. A megkötés az, hogy a barokk korra jellemző étel készüljön, a kor íz világát és főzési-sütési lehetőségeit bemutatva.

Kérjük, csak friss fűszernövényeket használjanak!

Kérjük a kész fűszerkeverékek használatát mellőzni!

Fókuszáljanak az adott kor úri konyháinak a jellemzőire!

 

A versenyzők a következő alapanyagokból készíthetik el ételeiket:

2017: Augusztus 12. Szombat 7:00 (Opoczky István, Mesterszakács, az alapanyagok kiosztásának vezetője)

ÚRIKONYHA

  • 1 egész nyúl, konyhakész állapotban
  • 2 kg pulyka felsőcomb filé, bőrösen
  • 1 kg gomba
  • 1 kg sertés karaj, csont nélkül
  • ………………………………………………. ?

Valamint mindegyik csapat a Pannonhalmi Főapátság fűszernövényeit használhatják.

 

Az étel fajtákból hat adagot kell készíteni. A zsűrinek kettő adagot a kornak megfelelő tálalási formában kérünk felszolgálni. A korhű bemutató asztalra egy – két adagot kérünk feltálalni, a többi saját fogyasztásra, illetve az érdeklődő vendégek számára kóstoltatni.  Árusítás nem engedélyezett!

A szervezők biztosítják minden jelentkező csapatnak: nemes hús, sörpad garnitúra (letét ellenében). Saját főzőt – sütőt, tűzifát kérjük, hozzanak magukkal! (Gázpalack használata nem megengedett).

Az ételek elkészítéséhez, tálalásához, szükséges eszközöket, fűszereket, köreteket a versenyző csapat saját maga biztosítja.

Cím: 9431 Fertőd, Madách sétány 1.
Telefon: (36)70/672-90-38 Klötzl Géza – Főrendező
E-mail: info@fertodfesztival.hu

 

Nevezési díj:
A Fesztivál 2017-ben eltekint a nevezési díjtól. KÉRJÜK TÁMOGASSÁK A TÉMA ALAPÍTVÁNYT. Adományaikat az alábbi számlaszámra utalhatják.

Unicredit Bank: 10918001-00000042-47890015 

 

NEVEZÉSI HATÁRIDŐ:

2017. augusztus. 9.


A nevezési lapokat kitöltve kérjük a fenti határidőig visszaküldeni!!!!

A verseny lebonyolítása:
6:00 – 6:30 Az alapanyagok kiosztása a verseny helyszínén.
8:00 Főzés kezdete.
11:00 A versenyt hivatalosan megnyitja Herceg Esterházy Antal, Hercegné Esterházy Svetlana, L. Simon László államtitkár, Firtl Mátyás országgyűlési képviselő, Bodrogai László Anzelm főigazgató, Bognár Zoltán Fertőd város polgármestere, Vizi István György marketing és turisztikai igazgató az EBEF nagyszínpadán.  A csapatok köszöntése. A neves nemzetközi zsűri bemutatása.

A főzésre 5 óra áll rendelkezésre.

13:00  A tálalás a zsűri által megállapított sorrendben 10-15 perces időközönként.

17:00 Eredményhirdetés Fertődi Esterházy- kastély télikertjében.

 

A zsűrizés menete:

1. A csapatok a regisztráció során rajtszámot kapnak. Az étel bemutatásának időpontját a zsűri határozza meg, amikor végig látogatja a főzőhelyeket. (Csárda konyha esetében 10’ időközökkel, úri konyha esetében 15’ időközökkel.)

2. Az ételek bírálata 5-5 fős, szakmai zsűriben, illetve egy 6 fős társadalmi zsűriben történik.

3. Mindhárom zsűri a verseny kezdetétől egészen a zsűrizés kezdetéig saját időbeosztása szerint folyamatosan ellenőrzi

a) a csapatok tevékenységét,

b) figyelemmel kíséri a munkafolyamatokat,

c) a higiéniai szabályok betartását,

d) a munkahely rendjét és tisztaságát,

e) a csapat munkahelyének feldíszítését,

f) a csapatban dolgozók összhangját, csapatmunkáját.

Ennek érdekében folyamatosan látogatja a főzőhelyeket. A főzőhelyek látogatása során a zsűri tartózkodik minden olyan magatartástól, mely a Lovagrend Bírálati Szabályzatában is tiltott. (alkoholfogyasztás, főzési tanácsadás, helyteleníthető magatartás, bizalmaskodás stb.)

4. A versenyétel értékelése során a mindhárom zsűri véleményt alkot az étel

a) az étel ízéről, állagáról, illatáról,

b) az étel összképéről (pl.: húsok darabolása, stb).

c) úri konyha esetében a tálalás autentikusságáról

d) a felhasznált alapanyagok korhűségéről.

5. Az ételeket (úri konyha esetében a három fogást együttesen)a két szakmai zsűri 1-100 pontig értékeli.

6. A csárda konyha zsűrije együttesen pontoz, csapatonként 1 pontot adva (ételfajták számától függetlenül) és az egyeztetett pontszámot rögzítik.

7. Az úri konyha zsűri tagonként pontoz csapatonként 1-1 pontot adva (a három fogás együttes értékelése alapján) és a verseny végén a pontszámok összeadásra kerülnek, oly módon, hogy a legmagasabb és legalacsonyabb pontszámot az összesítésnél kihagyják.

8. A társadalmi zsűri a számára meghatározott díjak kiosztásáról együttesen, saját maga által megállapított rendben határoz.

9. A szakmai zsűri öltözete: Lovagrendi kabát, fekete nadrág, fekete cipő, lovagrendi zsűri embléma, séf sapka.

A nem lovagrendi tag meghívott zsűritag számára fehér séf kabát, fekete nadrág, fekete cipő, séf sapka.

A verseny díjazása:
Első helyezett: értékes ajándék, hercegi oklevél, serleg
Második helyezett: értékes ajándék, hercegi oklevél, serleg
Harmadik helyezett: értékes ajándék, hercegi oklevél, serleg

Ezen felül értékes különdíjakat oszt ki a zsűri.

Minden résztvevő emléklapot és ajándékot kap a részvételért.

A szervezők szálláslehetőséget próbálnak biztosítani kedvezményes áron.

A jelentkezés lap letölthető itt: ÚRI- NEVEZÉSI LAP