XI. Esterházy Barokk Ételfőző Fesztivál
VERSENY KIÍRÁSA
ÚRI KONYHA
2023. augusztus 12. szombat
A Téma Alapítvány és Fertőd Városa által meghirdetett szakácsverseny
Helyszín:
A Polgármesteri Hivatal közvetlen szomszédságában, Fertőd, Madách sétány 1.
Csapat létszáma:
Egy főszakács és több segítő
Feladat:
Minimum háromfogásos menü elkészítése a szervezők által kiválasztott fő alapanyagokból: Előétel; Főétel; Édesség. A megkötés az, hogy a barokk korra jellemző étel készüljön, a kor íz világát és főzési-sütési lehetőségeit bemutatva.
Kérjük, csak friss fűszernövényeket használjanak!
Kérjük a kész fűszerkeverékek használatát mellőzni!
Fókuszáljanak az adott kor úri konyháinak a jellemzőire!
A versenyzők a következő alapanyagokból készíthetik el ételeiket:
2023. Augusztus 12. Szombat 7:00 (Opóczky István, Mesterszakács, az alapanyagok kiosztásának vezetője)
ÚRI KONYHA
-
2 db Csíkos Süllő filé
-
2 Kg Bivaly hús
-
1 db Ponty
- 1 db Csirke
- Sütőkolbász
Valamint mindegyik csapat a Pannonhalmi Főapátság fűszernövényeit használhatják.
Az étel fajtákból hat adagot kell készíteni. A zsűrinek kettő adagot a kornak megfelelő tálalási formában kérünk felszolgálni. A korhű bemutató asztalra egy – két adagot kérünk feltálalni, a többi saját fogyasztásra, illetve az érdeklődő vendégek számára kóstoltatni. Árusítás nem engedélyezett!
A szervezők biztosítják minden jelentkező csapatnak: nemes hús, sörpad garnitúra (letét ellenében). Saját főzőt sütőt, tűzifát kérjük, hozzanak magukkal! (Gázpalack használata nem megengedett).
Az ételek elkészítéséhez, tálalásához, szükséges eszközöket, fűszereket, köreteket a versenyző csapat saját maga biztosítja.
Cím: 9431 Fertőd, Madách sétány 1.
Telefon: (36)70/672-90-38 Klötzl Géza – Főrendező
E-mail:Â info@fertodfesztival.hu
Nevezési díj:
A Fesztivál 2022-ben eltekint a nevezési díjtól. KÉRJÜK TÁMOGASSÁK A TÉMA ALAPÍTVÁNYT. Adományaikat az alábbi számlaszámra utalhatják.
Takarékbank: 50431290-10002230
NEVEZÉSI HATÁRIDŐ:
2023. augusztus. 1.
A nevezési lapokat kitöltve kérjük a fenti határidőig visszaküldeni!!!!
A verseny lebonyolítása:
6:00 â 6:30 Az alapanyagok kiosztása a verseny helyszínén.
8:00 Főzés kezdete.
11:00 A versenyt hivatalosan megnyitja Herceg Esterházy Antal, Hercegné Esterházy Svetlana, Barcza Attila Országgyűlési képviselő, ügyvezető igazgató Egresitsné Firtl Katalin, Bognár Zoltán Fertőd város polgármestere, az EBEF nagyszínpadán. A csapatok köszöntése. A neves nemzetközi zsűri bemutatása.
A főzésre 5 óra áll rendelkezésre.
13:00Â A tálalás a zsűri által megállapított sorrendben 10-15 perces időközönként.
17:00 Eredményhirdetés Fertődi Esterházy- a nagyszínpadon
A zsűrizés menete:
1. A csapatok a regisztráció során rajtszámot kapnak. Az étel bemutatásának időpontját a zsűri határozza meg, amikor végig látogatja a főzőhelyeket. (Csárda konyha esetében 10â időközökkel, úri konyha esetében 15â időközökkel.)
2. Az ételek bírálata 5-5 fős, szakmai zsűriben, illetve egy 6 fős társadalmi zsűriben történik.
3. Mindhárom zsűri a verseny kezdetétől egészen a zsűrizés kezdetéig saját időbeosztása szerint folyamatosan ellenőrzi
a) a csapatok tevékenységét,
b) figyelemmel kíséri a munkafolyamatokat,
c) a higiéniai szabályok betartását,
d) a munkahely rendjét és tisztaságát,
e) a csapat munkahelyének feldíszítését,
f) a csapatban dolgozók összhangját, csapatmunkáját.
Ennek érdekében folyamatosan látogatja a főzőhelyeket. A főzőhelyek látogatása során a zsűri tartózkodik minden olyan magatartástól, mely a Lovagrend Bírálati Szabályzatában is tiltott. (alkoholfogyasztás, főzési tanácsadás, helyteleníthető magatartás, bizalmaskodás stb.)
4. A versenyétel értékelése során a mindhárom zsűri véleményt alkot az étel
a) az étel ízéről, állagáról, illatáról,
b) az étel összképéről (pl.: húsok darabolása, stb).
c) úri konyha esetében a tálalás autentikusságáról
d) a felhasznált alapanyagok korhűségéről.
5. Az ételeket (úri konyha esetében a három fogást együttesen)a két szakmai zsűri 1-100 pontig értékeli.
6. A csárda konyha zsűrije együttesen pontoz, csapatonként 1 pontot adva (ételfajták számától függetlenül) és az egyeztetett pontszámot rögzítik.
7. Az úri konyha zsűri tagonként pontoz csapatonként 1-1 pontot adva (a három fogás együttes értékelése alapján) és a verseny végén a pontszámok összeadásra kerülnek, oly módon, hogy a legmagasabb és legalacsonyabb pontszámot az összesítésnél kihagyják.
8. A társadalmi zsűri a számára meghatározott díjak kiosztásáról együttesen, saját maga által megállapított rendben határoz.
9. A szakmai zsűri öltözete: Lovagrendi kabát, fekete nadrág, fekete cipő, lovagrendi zsűri embléma, séf sapka.
A nem lovagrendi tag meghívott zsűritag számára fehér séf kabát, fekete nadrág, fekete cipő, séf sapka.
A verseny díjazása:
Első helyezett: értékes ajándék, hercegi oklevél, serleg
Második helyezett: értékes ajándék, hercegi oklevél, serleg
Harmadik helyezett: értékes ajándék, hercegi oklevél, serleg
Ezen felül értékes különdíjakat oszt ki a zsűri.
Minden résztvevő emléklapot és ajándékot kap a részvételért.
A szervezők szálláslehetőséget próbálnak biztosítani kedvezményes áron.
A jelentkezés lap letölthető itt: ÚRI-NEVEZÉSI-LAP_2023