IX. Esterházy Barokk Ételfőző Fesztivál
VERSENYKIÍRÁSA

ÚRI KONYHA

 

2021. augusztus 14. szombat

A Téma Alapítvány és Fertőd Városa által meghirdetett szakácsverseny

HelyszĂ­n:
A Polgármesteri Hivatal közvetlen szomszédságában, Fertőd, Madách sétány 1.

Csapat lĂŠtszĂĄma:
Egy főszakács és több segítő

Feladat:
Minimum háromfogásos menü elkészítése a szervezők által kiválasztott fő alapanyagokból: Előétel; Főétel; Édesség. A megkötés az, hogy a barokk korra jellemző étel készüljön, a kor íz világát és főzési-sütési lehetőségeit bemutatva.

KĂŠrjĂźk, csak friss fĹąszernĂśvĂŠnyeket hasznĂĄljanak!

Kérjük a kész fűszerkeverékek használatát mellőzni!

Fókuszáljanak az adott kor úri konyháinak a jellemzőire!

 

A versenyzők a következő alapanyagokból készíthetik el ételeiket:

2021. Augusztus 14. Szombat 7:00 (Opoczky István, Mesterszakács, az alapanyagok kiosztásának vezetője)

ÚRI KONYHA

  • 1 db egĂŠsz ponty
  • 0,5-0,5 kg VaddisznĂł sĂźtőkolbĂĄsz (aszalt paradicsomos), SzarvashĂşsos sĂźtőkolbĂĄsz (ĂĄfonyĂĄs)
  • 1 db csirke
  • 1 kg sertĂŠs karaj bordĂĄcska

Valamint mindegyik csapat a Pannonhalmi Főapátság fűszernövényeit használhatják.

Â

Az ĂŠtel fajtĂĄkbĂłl hat adagot kell kĂŠszĂ­teni. A zsĹąrinek kettő adagot a kornak megfelelő tĂĄlalĂĄsi formĂĄban kĂŠrĂźnk felszolgĂĄlni. A korhĹą bemutatĂł asztalra egy – kĂŠt adagot kĂŠrĂźnk feltĂĄlalni, a tĂśbbi sajĂĄt fogyasztĂĄsra, illetve az ĂŠrdeklődő vendĂŠgek szĂĄmĂĄra kĂłstoltatni.  ÁrusĂ­tĂĄs nem engedĂŠlyezett!

A szervezők biztosítják minden jelentkező csapatnak: nemes hús, sörpad garnitúra (letét ellenében). Saját főzőt – sütőt, tűzifát kérjük, hozzanak magukkal! (Gázpalack használata nem megengedett).

Az ételek elkészítéséhez, tálalásához, szükséges eszközöket, fűszereket, köreteket a versenyző csapat saját maga biztosítja.

Cím: 9431 Fertőd, Madách sétány 1.
Telefon: (36)70/672-90-38 KlĂśtzl GĂŠza – Főrendező
E-mail:Â info@fertodfesztival.hu

 

NevezĂŠsi dĂ­j:
A Fesztivál 2021-ban eltekint a nevezési díjtól. KÉRJÜK TÁMOGASSÁK A TÉMA ALAPÍTVÁNYT. Adományaikat az alábbi számlaszámra utalhatják.

TakarĂŠkbank: 50431290-10002230

Â

NEVEZÉSI HATÁRIDŐ:

2021. augusztus. 1.


A nevezési lapokat kitöltve kérjük a fenti határidőig visszaküldeni!!!!

A verseny lebonyolĂ­tĂĄsa:
6:00 – 6:30 Az alapanyagok kiosztása a verseny helyszínén.
8:00 Főzés kezdete.
11:00 A versenyt hivatalosan megnyitja Herceg Esterházy Antal, Hercegné Esterházy Svetlana, Barcza Attila Országgyűlési képviselő, Ügyvezető igazgató Egresitsné Firtl Katalin, Bognár Zoltán Fertőd város polgármestere, az EBEF nagyszínpadán.  A csapatok köszöntése. A neves nemzetközi zsűri bemutatása.

A főzésre 5 óra áll rendelkezésre.

13:00 A tálalás a zsűri által megállapított sorrendben 10-15 perces időközönként.

17:00 Eredményhirdetés Fertődi Esterházy- a nagyszínpadon

 

A zsĹąrizĂŠs menete:

1. A csapatok a regisztráció során rajtszámot kapnak. Az étel bemutatásának időpontját a zsűri határozza meg, amikor végig látogatja a főzőhelyeket. (Csárda konyha esetében 10’ időközökkel, úri konyha esetében 15’ időközökkel.)

2. Az ételek bírálata 5-5 fős, szakmai zsűriben, illetve egy 6 fős társadalmi zsűriben történik.

3. Mindhárom zsűri a verseny kezdetétől egészen a zsűrizés kezdetéig saját időbeosztása szerint folyamatosan ellenőrzi

a) a csapatok tevĂŠkenysĂŠgĂŠt,

b) figyelemmel kĂ­sĂŠri a munkafolyamatokat,

c) a higiĂŠniai szabĂĄlyok betartĂĄsĂĄt,

d) a munkahely rendjĂŠt ĂŠs tisztasĂĄgĂĄt,

e) a csapat munkahelyĂŠnek feldĂ­szĂ­tĂŠsĂŠt,

f) a csapatban dolgozĂłk ĂśsszhangjĂĄt, csapatmunkĂĄjĂĄt.

Ennek érdekében folyamatosan látogatja a főzőhelyeket. A főzőhelyek látogatása során a zsűri tartózkodik minden olyan magatartástól, mely a Lovagrend Bírálati Szabályzatában is tiltott. (alkoholfogyasztás, főzési tanácsadás, helyteleníthető magatartás, bizalmaskodás stb.)

4. A versenyĂŠtel ĂŠrtĂŠkelĂŠse sorĂĄn a mindhĂĄrom zsĹąri vĂŠlemĂŠnyt alkot az ĂŠtel

a) az étel ízéről, állagáról, illatáról,

b) az étel összképéről (pl.: húsok darabolása, stb).

c) Ăşri konyha esetĂŠben a tĂĄlalĂĄs autentikussĂĄgĂĄrĂłl

d) a felhasznált alapanyagok korhűségéről.

5. Az Êteleket (úri konyha esetÊben a hårom fogåst egyßttesen)a kÊt szakmai zsŹri 1-100 pontig ÊrtÊkeli.

6. A csårda konyha zsŹrije egyßttesen pontoz, csapatonkÊnt 1 pontot adva (Êtelfajtåk szåmåtól fßggetlenßl) Ês az egyeztetett pontszåmot rÜgzítik.

7. Az úri konyha zsŹri tagonkÊnt pontoz csapatonkÊnt 1-1 pontot adva (a hårom fogås egyßttes ÊrtÊkelÊse alapjån) Ês a verseny vÊgÊn a pontszåmok Üsszeadåsra kerßlnek, oly módon, hogy a legmagasabb Ês legalacsonyabb pontszåmot az ÜsszesítÊsnÊl kihagyjåk.

8. A tårsadalmi zsŹri a szåmåra meghatårozott díjak kiosztåsåról egyßttesen, sajåt maga åltal megållapított rendben hatåroz.

9. A szakmai zsűri öltözete: Lovagrendi kabát, fekete nadrág, fekete cipő, lovagrendi zsűri embléma, séf sapka.

A nem lovagrendi tag meghívott zsűritag számára fehér séf kabát, fekete nadrág, fekete cipő, séf sapka.

A verseny dĂ­jazĂĄsa:
Első helyezett: értékes ajándék, hercegi oklevél, serleg
MĂĄsodik helyezett: ĂŠrtĂŠkes ajĂĄndĂŠk, hercegi oklevĂŠl, serleg
Harmadik helyezett: ĂŠrtĂŠkes ajĂĄndĂŠk, hercegi oklevĂŠl, serleg

Ezen felĂźl ĂŠrtĂŠkes kĂźlĂśndĂ­jakat oszt ki a zsĹąri.

Minden résztvevő emléklapot és ajándékot kap a részvételért.

A szervezők szálláslehetőséget próbálnak biztosítani kedvezményes áron.

A jelentkezés lap letölthető itt: ÚRI- NEVEZÉSI LAP